Tblisi nattflygning!

Dåligt med skrivande från min sida. Har bara inte hittat orken att skriva nu när jag varit i här i Riga. Igår flög jag till Milano (Malpensa) och till Helsingfors. Helsingforsflygningen var det kortaste jag gjort. Flygtid på 38 min. 
Inatt flyger jag till Tblisi och i morgon bitti flyger jag tillbaka till Vilnius igen. Ska försöka skriva på söndag om hela veckan här i Riga. I morgon kommer jag inte orka i alla fall efter att ha flugit hela natten.
Men nu måste jag sticka till jobbet...

Ferry från Paris till Riga!

Hallå alla! Idag blev jag inkallad från min standy och destionen: Paris! Det som gav det lite extra krydda var ett det var en ferry flygning (utan passagerare). Planet hade varit i Paris Le Bouget för en C-check (ett större underhållsarbete) och skulle nu tillbaka till Riga för att sättas i trafik igen. Så jag och Kaptenen Jaris flög till Paris (Charles de Gaulle) som passagerare för att sedan byta flygplats till Le Bouget där vårt flygplan stog. Det är inte alla dagar då man sitter och förberedet flygningen i buissnes class. Ganska kul:)

När vi väll kommer till planet visar det sig att det inte finns några papper till oss. Alltså inga inflygningskort, SIDar eller flygplats karta i planet. Så vi får börja åka runt och leta efter någon som kan förse oss med det vi behöver. Tillslut hittar vi ett slags kontor som har dom papper vi behöver. Vi råkade även hamna in på ett museum (av misstag) och jag misstänker att det kanske kan vara det museet som min syster velat ta mig till?

När vi väl fått allt bi behövde och teknikerna var klara med planet kunde vi sticka. När vi väl kommit i luften blev allt som vanligt igen och gick som på räls. Den ända skillnaden var att vi kunde flyga med öppen dörr (fanns inte så många kapare ombord) och det måste jag säga känndes lite konstigt:)

image90
Jag och kaptenen i bussen mellan CDG och LBG...

image91
Kan man se våran maskin så parkerad bland alla bizjetar. Våran var dock lite stärre:) men inte störst av dom alla.... Såg en 777a bland annat.

image92
Några fler bizjetar....

image93
ännu några fler... Dessa stod parkerade vid vår maskin.

image94
En Erik och en helt tom cabin...

image95
Sista är en bild på min arbetsplats på cruise...

Nattflygning till Azerbajian!

Jag är lite dålig på att uppdatera bloggen. Det beror på arr jag ofta är så trött när jag väl är ledig, plus att jag är lat av mig. Vad som har hänt sen sist är att jag har blivit omplaserad till Riga, men bara till slutet av månaden. Det beror på att det är akut personalbrist i Riga. Känns som om airBaltic äger hotellet, bara en massa piloter och kabinpersonal + alla dom nya pioterna som börjat. Träffade en av dom nya piloterna när jag var på kontoret i förrgår. Han berättade att han hade sett bloggen och uppsakattade den. Måste säga att jag tycker det är otroligt roligt när mitt skrivande kan vara till någon annas glädje, mer än min familj. Nu har jag en stadig antal besökare av ca 30 om dagen. Tycker det är ganska mycket, men inte äns i närheten av "Sveriges största flyg blogg" (linn.blogg.se) som jag själv följer som säkert har ett par tusen besökare om dagen. Men sakta med säkert ska jag nog också ta mig dit:)

Starten från Riga gick fint, 10min sena vilket nästan är på tid. Men strax efter start slutade min höjd mätare att fungera. Inte så roligt, men jag och kaptenen lyckades lösa det ganska snabbt så det var aldrig några problem.
På vägen ner till Baku flyger man genom Rysk luft vilket gör att man måste flyga på meter sitället för fot som vi normalt använder. Då får man ta fram sin lilla omvandlingstabell för att det vilken höjd man ska ställa in för att få rätt meter antal. I vårt fall blev det 34 600ft som blir 11 100m.

Resten av vägen var ganska händelselös förutom när vi passerade förbi några åskoväder. Ser ganska ballt ut när det är mörkt och man ser hur allt lyser upp. Lyckades filma några blixtrar. Har klippt ihop 2 filmer för att ni ska slippa se på 40 sekunder med bara svart.




Vädret i Baku var helt fantastiskt. Strålande "sol"(hade inte riktigt gått up en) och hela 17 gradet varmt fast klockan bara var 05.00 (riga tid), vet ej vad klockan var lokalt. Tänkte ta lite bilder på flygplatsen också men vågade inte. Ville inte hamna i finkan om man råkar fota nått hemligt...
Fotade och filmade lite på vägen tillbaka. Otroligt fint ladskap som känns lite främmande att se. Känns som om det bara ska finnas i filmer på något sätt.

image89

Eftersom jag hade sovit väldigt mycket under dagen kännde jag mig aldrig trött, fast klockan var 7 på morgonen. Men jag tror kaptenen var mindre pigg, han sov och slumrade till mest hela tiden. Han erbjöd mig att sova också men det känndes som om han behövde sömnen mer än mig. Ska nog tacka statoil för nattpassen såhär i efterhand. Tror det kan ha hjälpt mig lite. Jag måste säga att jag kännt mig tröttare på jobbet andra dagar då jag har haft dagsturer. Så det var inte så farligt med en nattflygning. Men det är destujobbigare att försöka ställa tillbaka tiden i kroppen igen efteråt. När klockan var 8 och vi hade 1 timme kvar till Riga började det kännas tyngre. Kaptenen hade sovit dom senaste två timmarna och jag hade läst allt jag hittat, + sosuko och korsord.
Såhär ser en pigg Erik ut kl.8 på morgonen efter att ha flugit hela natten.
image88
Vid det laget längtade jag ganska mycket efter att få sova! Hade inte kaptenen vaknat däromkring hade säkert jag också somnat.

Resten av resan till Riga gick helt utan problem och vi landade kl.09.00 efter 8 timmar i luften och 11 timmar i tjänst. Phuuu!!!!

Long time, no see...

Det har varit lite händelselöst här på bloggen ett längre tag. Anledningen till det är att jag verkligen inte haft ork. Har flygit mycket och länge. Har kommit upp i 110 timmar efter linecheck och har skrapat ihop blygsamma 200 timmar på 737an. Har flugit väldigt mycket dubbeltyskland(Berlin och München) senaste 2 veckorna, 5 gånger för att vara exakt. Dom dagarna börjar man kl.0500 och är tillbaka någon gång efter 5 på eftermiddagen. Långa och slitsamma dagar, men mycket flygtid. Har även varit en sväng i Köpenhamn (såklart), Rom och Barcelona. Idag är jag stanby och sitter med Jes nere i vardagsrummet och spelar GTA IV och hoppas på att jag inte blir inringd ikväll. Och imorgon flyger jag hem till Stockholm för att vara där i 4 dagar. Sen efter det ska jag flyga från Riga i 12 dagar, alltså till slutet av månaden. Ska bli lite kul, både att känna på hur det är att flyga därifrån och att få träffa alla vänner i Riga...

Slänger in lite bilder också;
image81

image82
Så här kan vindrutorna se ut ibland. Det är inte regn, utan en hel del rester från alla insekter när man startar eller landar. Så här såg det ut efter en start från Vilnius. Ganska mycket insekter den dagen....:)

image83
Och på vägen tillbaka passerade vi några ganska stora CBn (åskmoln). Dom gick hela vägen upp till 36 000ft. Då är dom ganska kraftiga.

image84
Så hade vi finbesök en dag också. Det Svenska regeringsplanet stod på plattan en morgon när jag skulle flyga. Undrar vem som var på besök.

image86
Den bland våra flygplan.

image87
Flygplanen är inte alltíd dom renaste. Lite smuts under spaken till landningsstället. 


RSS 2.0