Måndag morgon i ett halv mulet Riga

Var och flög simmen igår och det gick bra, bara det att man var lite ringrostig. Otroligt hur fort man glömmer saker. Ska åka till flygplatsen igen om en halvtimma. Idag ska jag hämta ut min uniform, eller i alla fall delar av den. Efter det blir det ett nöd pass i simmen vilket ska bli kul men jag kommer nog vara ganska trött ikväll. Man brukar vara det efter dom här passen.

Fick byta hotellrum igår eftersom internet inte funkade i mitt gamla. Och jag är helt nöjd med det nya rummet. Dubbelt så stort, högst upp och utsikt över hela Riga!!!

image11
Rummet från dörröpningen.

image12
En dubbelsäng.

image13
Här står jag vid sängen och fotar.

image14
Och den otroliga utsikten!

Godmorgon Sverige!

Hallå alla där hemma!

Nu är jag tillbaka efter ett par dagars vilande hemma i Sverige. Idag ska jag och Yvonne ha vårt första pass i simmen. Ska bli kul, det är en hel del nya procedurer som ska läras in. Roligt nog är det killen jag hade som kapten på min uppflygning som ska vara instruktör. Flygvärlden är så otroligt liten. Har även fått schemat för första halvan av Mars och det ser helt okej ut. Jag börjar flyga den 7:e Mars från vilnius och styrningen går mot Dublin. Jag måste vara incheckad på jobbet 06.10, men eftersom jag är nybörjare måste jag vara där minst 05.10. Det blir tungt att gå upp då, plus att jag säkert inte kommer kunna sova nått kvällen innan. Dessutom är min arbetsdag enligt schemat 8 timmar och 40 min. Det kanske inte låter så länge men när man ska göra sin första flygning är det en väldigt lång dag. Både Jocke och Niklas fick flyga till Köpenhamn vilket är bra. Men jag tycker väldigt synd om Jes som fick sin första till London/Gatwick vilket är väldigt tufft att flyga till!

Skriver mer ikväll när jag gjort mitt sim pass.


image8
Här är till dom som tycker jag flyger ett litet skit flygplan! Visserligen är jag liten men 737:an är störren än vad man tror!

image9
Här står jag under den enorma stjärten på 737:an

image10
Här sitter jag i cockpiten och trivs som fina fisken, dock sitter jag på fel sida. Med jag sitter snart där också;)


Lång dag...

Ojojoj. Nu har det gått ännu en dag gått och jag känner mig lite trött måste jag säga. Livet på andra sidan pölen är ganska jobbigt. Men jag erkänner att jag har blivit lite lat och bortskämd med vad det gäller arbetstider. Alla, och då menar jag ALLA klagade på att vi slutade kl.18 i kväll. Vilket ifs är ganska sent. Men vad ingen tänkte på var att vi faktiskt började kl.11 och ska inte försöka smita heller för jag var också med och klagade. Som sagt vi har blivit vana att jobba från 10 till 15.

Hela dagen i dag har gått åt till att lära oss om dangerous goods. Vi har fått lära oss att vi inte får ta med explosiva ämnen på planet eller radioaktiva för den delen. Ska bara tillägga att man normalt kan få ta med radioaktiva ämnen ombord (om man har tillstånd till det) men att vårt bolag inte gör det. Men man får aldrig ta med explosiva ämnen. Det var ungefär det vi gjorde under hela dagen fast då lite mer ingående som jag inte orkar skriva om.

När väl den hårda arbetsdagen var över åkte jag, Niklas och Jocke in till stan för att käka pizza på en ganska bra resturang. Åt en Hawaii pizza som var hur fin som helst. Den gjorde sen att man var tvungen att stick ner till gymmet och träna och simma lite innan det är dags att lägga sig. I måndags hade vi first aid och då såg vi på en film om hur det går till när man får en hjärtinfarkt vilket gör att man känner att man måste träna efter varje måltid som innehåller nått onyttigt. Måste ju bara få skryta lite med att vi bor på Radisson SAS här i Riga som är ett 5 stjärnigt hotell med gratis gym och pool. Och här trivs man som fisken i havet. Det ända som börjar bli jobbigt är att man måste äta på resturang varje dag, men det är ett äkta i-landsproblem. Det är så att jag ska flytta härifrån och ner till Vilnius där jag kommer ha min bas, men det kan bli så att jag måste göra min linetraining här i Riga. Blir det så får jag bo kvar här ytterligare en månad vilket inte är helt fel. Jag ska ta och kolla min mail på jobbet i morron och se om jag fått reda på var jag ska göra linan någon stans.
För dom som inte vet är linetrainingen flygning då man flyger med mer erfarna kaptener och som ska vara 40 leggar här på airBaltic(1 leg = från en flygplats till en annan).

Här kommer lite fler bilder från i går:
image6
Här har jag på mig en av syrgasmaskerna som finns i cockpiten. När man har på sig den känns det som man är rena stridspiloten, men när man kolla hur det ser ut så känns det inte lika bra.

 image7
Och såhär ser det ut när man har glasögonen på sig. Dom ska man ha på när det är rök i cockpiten.
Inte alls snyggt!

Ny start, Nytt jobb, Ny blogg!

Hej alla nära och kära!

Nu jag jag på fullaste allvar försöka blogga igen. Man ligger ju i blogg krig med syrran (parislisa.blogg.se) och man vill ju inte vara sämre.

Ett helt nytt liv har börjat och för tillfället sitter jag på ett fint hotell i centrala Riga och har det bra. Det hela har gått väldigt fort; Jag blev klar med min CPL skolning sista augusti, började min B737 Classic rating i oktober, blev klar 11:e november, gjorde studsarna den 12:e december och började på airBaltic den 28:e januari. phjuuu..... det kan man kalla raketfrart.
Just nu är vi inne på sista veckan med bolagskurser. Lite blandad kompott av roliga och mindre roliga saker. Idag har varit en väldigt rolig dag. Crew bussen kom och hemtade oss 05.30 lokal tid för att köra oss till en simbasäng där vi skulle öva ditching (nödlandning på vatten). Så det vara bara att ta på dig en flytväst och hoppa ner i det 20 gradiga vattnet kl. 6 på morgonen. Tror ni man vaknade till eller? Väl i vattnet fick vi lära oss hur vi skulle simma med flytvästen på, simma i grupp, snåla med kroppsvärmen så man inte fryser ihjäl och hur man får upp passagerarna i livbåtarna. Väldigt kul och lärorikt.
 
Efter det bar det av till GeCat Flight Academy här i Riga för att träna firefighting vilket va SJUKT kul!!! Vi fick sitta i en "cabin" där dom tände eld på en passagerare som vi var tvungna att släcka på rätt sätt. Ska bara säga att det var en docka! Sen gjorde dom senarion med rökmaskiner och som vi sen fick släcka på rätt sätt. Och den sista övningen var att gå in i cabinen när den var mörk och helt rökfyld och leta efter två barn(en tjej docka och en gris) som gömt sig. Sjukt svårt att hitta när det var så mycket rök. Jag och Jes (Dansk kollega) lyckades gå vilse på vägen ut och hamnade mellan stolsraderna gående mot väggen. Vi blev lite överaskade när vi upptäckte att det var en vägg där. Vi var ju helt säkra på att vi gick i gången på väg ut.  

Tänkte inte skriva allt för mycket idag utan bara bifoga lite bilder från när vi kämpade i rökkammaren.image1
Här står jag beredd att dyka in i röken!

image2
Här försöker jag sätta på mig masken så jag inte ska bli rökförgiftad vid en skarp situation.

image3
Brandsläckaren i högsta hugg för att bekämpa branden.

image4
Och här försker jag släcka elden och i det här fallet var det en brand i hyllorna ovanför passagerarna. Vi fick även testa brand på toaletten, ungnsbrand och elbrand.

Ni ska bara vet hur jobbigt det är att röra sig med masken på sig. Det är både svårt att andas och det blir väldigt varmt. Som sagt, en kul och väldigt lärorik dag!

Till sist måste jag bifoga en bild på den underbara manskin jag ska jobba med inom en snar framtid.
Vill ni läsa lite mer om vad jag gjort innan kan ni hitta det på wingslevel.blogg.se

image5

RSS 2.0